sobota, 4 grudnia 2010

Halawa z nieba i spaghetti ze śmietnika

Zacznijmy od tego, że gdyby nie kontenerowanie, nie byłoby naszego VoKu. VoKu to skrót od niemieckiego Volks Kuche, czyli w wolnym tłumaczeniu "kuchnia ludowa". Myślą przewodnią jest tanie, autonomiczne, organizowane oddolnie i oczywiście wegańskie gotowanie. A później jedzenie. Oficjalna premiera w ostatecznej formie miała miejsce na warszawskiej Elbie w nowootwartej kawiarni. Jestem z nas bardzo dumna, choć oczywiscie nie wyszło idealnie, było super, odbiór bardzo ciepły, wszystko bardzo motywujące i bardzo pozytywne. Następny obiadek, jeśli nic się nie zmieni, serwujemy 17.12 ok 19:00.
Tak czy inaczej, część jedzenia jest freegańska, dzięki temu w środku zimy udało się ugotować ok 20 litrów zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, a dziś przyrządzić spaghetti. Spaghetti jest całkiem banalne, ale w końcu im prościej tym lepiej.



SPAGHETTI

pomidory (świeże lub z puszki/słoika)
cebula
czosnek, pieprz, sól, zioła, pestki (dynia, słonecznik)
makaron

Cebulę podsmażamy na szklisto, wrzucamy pokrojone pomidory (świeże gotujemy aż się rozpadną, POD PRZYKRYCIEM!), doprawiamy, dodajemy czosnek. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy pestkami. Voilà.


Oprócz tego w menu na dziś była obłędna halawa. Prosto z krishnowego nieba. Smakuje 100 razy lepiej niż wygląda. Przepis z Puszki, a sos z głowy.



HALAWA Z SOSEM MIGDAŁOWYM

1 szkl. kaszy manny
2 szkl. wody
1 szkl cukru
1 szkl. bakalii
2 łyżki oliwy
opcjonalnie 2-3 łyżki mleka sojowego w proszku
cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa wg. uznania

Wodę z cukrem zagotować, do syropu dodać bakalie i przyprawy (i ewentualnie mleko). Na oliwie uprażyć kaszę na złoty kolor - często mieszając. Powoli i stopniowo dodawać do wody z bakaliami (OSTROŻNIE bo pryska, można się poparzyć!). Gotować, aż kasza zgęstnieje. Ostudzić. Polać sosem :)

SOS MIGDAŁOWY

1/2 szklanki migdałów
woda kewra/różana
1 łyżka cukru pudru

Migdały opłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Odlać wodę z namaczania do szklanki, zdjąć z migdałów skórkę, wlać trochę wody i miksować dolewając tyle wody, żeby uzyskać konsystencję gęstego sosu. Doprawić wodą kewra lub różaną, posłodzić.


Naprawdę zróbcie ją sobie w domu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz