sobota, 24 października 2009

Jesienne dobroci po przerwie technicznej

Z powodu awarii sprzętu nie aktualizowałam przepisów, ale aparat jest już zdrowy i szczęśliwy więc do dzieła! Na początek dobry, jesienny obiadek szybki do upichcenia i genialny w swej prostocie, czyli placki z dyni i pieczone warzywa po indyjsku.



PLACKI DYNIOWE
2-3 szkl. utartej dyni (nie odsączonej!)
mąka
gałka muszkatałowa
imbir
czosnek
papryka slodka (lub ostra jak kto woli)

Dynię wymieszać razem z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem i dodać tyle mąki, żeby wyszło ciasto
takie jak na placki ziemniaczane. Placki smażymy aż będą porządnie rumiane na średnim ogniu,
tak, żeby dynia zmiękła.

UWAGA: na początku najlepiej zrobić próbę z jednym plackiem, jeśli będzie się rozwalał, trzeba dodać
więcej mąki.





Takie warzywka pasują mi idealnie do kaszy gryczanej, ale oczywiście nadają się tak samo dobrze do makaronu, ryżu, czy co tam kto woli.

PIECZONE WARZYWA PO INDYJSKU
1 duża papryka
1 por
4-5 marchewek
1 cukinia
garam masala/curry
imbir
oliwa z oliwek
sól

Warzywa pokroić w dużą kostkę, a pora w plastry. Zagotować wodę i wrzucić warzywa do wrzątku na 2 minuty. Jeśli tego nie zrobimy to nigdy same się nie upieką! :)
Odsączyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą, dodać przyprawy i oliwę i zapiekać ok 30 min.


Garam masala jest niedostępna w większości "zwykłych" sklepów, ale swobodnie można dostać ją na allegro lub sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje nieco podobnie do curry (przynajmniej na nasze niewybredne europejskie podniebienia :D), ale zawsze warto spróbować czegoś innego, nie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz