niedziela, 28 listopada 2010

Śnieg i urodzinowe ślimaczki cynamonowe

Wczoraj spadł pierwszy prawdziwy zimowy śnieg. Jestem kompletnie zauroczona, po głowie krążą mi kiczowate amerykańskie piosenki z lat 50 i układam już listę prezentów (wracając do tradycji, postaram się zrobić wszystkie prezenty poza książkami, dlatego muszę zacząć nieco wcześniej).

Z okazji urodzin taty postanowiłam upiec coś smakowitego i tradycyjnie dołączyć do prezentu. Kiedyś upiekłam te ślimaczki i zostawiłam je na stole, gdy mój tata wrócił do domu, zapytał, gdzie takie kupiłam i nie zorientował się, że są domowej roboty. Są drożdżowe i proste w wykonaniu, chociaż dość czasochłonne (jak każde drożdżowe ciasto).



CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

3 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
2/3 szkl. wody
2 łyżki oliwy
1/4 szkl. drożdży

1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny/oliwy

Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić margarynę lub po prostu wymieszać oliwę z cynamonem i cukrem. Ciasto podzielić na 2 i każdą część rozwałkować w prostokąt (w miarę możliwości). Posmarować je masą cynamonową. Zwinąć każdą w rulon bardzo starannie, pokroić na krążki ok 2 cm grubości. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - UWAGA! trzeba pamiętać o odstępach, inaczej ślimaczki się posklejają. Włożyć do zimnego (nie nagrzanego wcześniej) piekarnika i piec w niskiej temperaturze przez 10-15 min. Gdy ślimaczki trochę urosną, podkręcamy temperaturę i pieczemy kolejne kilkanaście minut.


Wyglądają prześlicznie, dla urozmaicenia do środka można dodać namoczone rodzynki, orzechy/migdały.

2 komentarze:

  1. Świetnie, wspaniały pomysł. Na pewno dołączę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to znaczy 1/4 szkl. drożdży????
    czy chodzi o drożdże suche, takie w 7-gramowych paczuszkach, czy o świeże w kostce?
    czy mogłabyś dokładnie określić, ile w gramach i jakich tych drożdży potrzeba?
    dziękuję,
    marta

    OdpowiedzUsuń